De Haarlemse Mug

De Haarlemse Mug

De Voet van Mercurius

Welke voet?…en van wie is die voet? Een stukje geschiedenis.

De voet in dit verhaal behoort aan de Romeinse god Mercurius. Mercurius was de god van reizigers, dieven, handel en winst. Een bijzondere combinatie.

Pas op het moment dat de Romeinen gingen handelen met de Grieken hadden ze hiervoor een god nodig. Mercurius komt dus best laat in de Romeinse mythologie in beeld.

Mercurius wordt vaak afgebeeld met allerlei symbolen van snelheid. Zo heeft hij een gevleugelde helm, een gevleugelde staf én gevleugelde sandalen.

In de mythologie wordt Mercurius vaak gezien als equivalent van de Griekse god Hermes. Dit is niet helemaal correct. Mercurius is geïnspireerd op Hermes, hij is god en draagt attributen van Hermes.

De voet aan het Spaarne

Muggenprikje:


Wist je dat dat vaker voor komt? Griekse goden hebben vaak een evenbeeld in de Romeinse mythologie. Best wel apart vind ik dat.
Zo hebben we in de Griekse mythologie, onder anderen, Aphrodite. Bij de Romeinen is dit Venus.
Bij de Grieken kennen we Athena, bij de Romeinen is dit Minerva.

Zoek maar eens op wanneer je het leuk vindt! Je hoeft echt geen gymnasium te hebben doorlopen om dit leuk te vinden!


Waar is die voet, en hoe is die daar gekomen?

Voet van Mercurius aan het Spaarne

De ‘Voet’ staat sinds 1997 op het voormalige brugwachtershuisje bij de Gravestenebrug over het Spaarne.
De ‘Voet’ werd stiekem, midden in de nacht, op het huisje geplaatst. Het huisje was in die tijd het ‘Kleinste Museum van Nederland’ met het grootste kunst object op het dak.

Wie heeft die voet gemaakt?

Het beeld is gemaakt door de in Heemstede geboren kunstenaar Raymond Spierings (1951-2021).
Toen het brugwachtershuisje niet meer als zodanig nodig was, richtte Spierings het in als museum. Het beeld plaatste hij er boven op met een knipoog naar het beeld op de gevel van het naast gelegen Teylers Museum, het oudste museum van Nederland. Boven op het Teylers staat een enorm beeld, een metaforische voorstelling van kunst en wetenschap.

Volgens de kunstenaar is deze voet een deel van een monumentaal beeld uit de Romeinse tijd. De rest zou ergens in het Spaarne liggen.

Het kleine museum bestaat inmiddels niet meer. Het huisje werd ingericht als douche gelegenheid voor passerende schippers.

Voormalig brugwachtershuisje met ‘De Voet’
De Voet van Mercurius

Ontdek ook mijn andere verhalen

De Mug

Aangenaam kennis te maken. Ik ben De Mug, een Haarlemmer. Hier laat ik je de leukste, mooiste, gekste en lekkerste dingen van Haarlem zien. Mocht je vragen en/of suggesties hebben, dan kan je altijd een mailtje sturen: mail@haarlemsemug.nl

Vergelijkbare artikelen